Ние ще продължим напред, но след всяка такава криза все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси, защото ще знаят какво може да им се случи. Оставам в БНР, поне докато договорът ми е непрекратен. Аз няма да се откажа сама." Това заяви дългогодишният журналист на БНР Силвия Великова в интервю за Би Ти Ви.

В него тя коментира "10-дневния маратон", както сама го опреди, в който живее от миналия вторник насам, когато бе направен опит за сваляне й от ефира на сутрешния блок на програма "Хоризонт", последван след това от безпрецедентното спиране на БНР, проверката на прокуратурата по случая и заследанието на СЕМ след изслушването на редколегията и генералния директор на радиото Светослав Костов, чиято съдба на поста е под въпрос.

Великова сподели, че е очаквала СЕМ да бъде полезен в изясняването на истината за случилото се, защото Законът за радиото и телевизията има изричен текст спрямо цензурата. "Очевидно обаче те ще направят именно това, срещу което между другото аз многократно протестирам - всичко в тази дрържава да се решава от прокуратурата. Когато има проблем, той да се решава с прокурорска проверка и също с обаждане от премиера."

"Аз имах чувстовото, че те бяха искрено възмутени и изненадани от това, което чуха. В последствие разбрах, че те нямат какво да направят. Може би законът така е направен, че те да няма какво да направят. Но СЕМ не може да не носи отговорност в този случай, защото той избра този генерален директор и ако се върнем към една крилата реплика, която често беше напомняна на Бойко Борисов по отношение на изтичащия мандат на Сотир Цацаров - "ти си го избра" - наистина въпросут кой избира е много важен, защото това кой избира следва какво прави този, който е избран, по-надолу."

Великова допълни, че, ако е трудно да се докаже кой е поискал тя да бъде свалена от ефир, "макар че репликата ти не трябва да отразяваш, защото си критична към Иван Гешев дава достатъчно насоки", могат да бъдат поискани разпечатки от телефонните разговори на генералния директор Светослав Костов и това да се изясни.

"Остава легитимен и въпросът защо аз бях върната на работа след обаждане от премиера Бойко Борисов, ако моят генерален директор не носи натиск", допълни тя и припомни, че много пъти е питала събеседници, близки до ГЕРБ и анализатори защо премиерът трябва да отиде в парламента и да каже на групата какво да прави.

Тя сподели още, че на главния прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев - "тази монолитна, подрепена от всички страни кандидатура" за поста му - иска да каже, че "е по-добре да им бъдат задавани неудобни, критични въпроси, защото там могат да покажат, че са убедителни, че не действат конюнктурно и не действат според указания, които имаме усещане, че отнякъде са дадени. Мисля, че критичните въпроси са въпросите, които носят отговорите на тези, за които ние работим."

Великова коментира още, че "политиците имат нужда не от държачи на микрофони, не от транслатори на техните послания, а от хора, които да ги поставят в некомфортна среда и да им задават въпроси. Иначе наистина няма нужда от нас. Може всеки да си сложи един диктофона и после да транслира това, което е чул."

Според нея натискът над БНР не е нещо ново. Той винаги е бил политически - поне до 2001 г., но сега има неяснота "кой е този Кой, който може да нареди на генралния директор да направи това, което направи".

Дтевник