Роджър Федерер донесе нов успех за отбора на Европа в купа "Лейвър", след като сътвори обрат с 6:7 (5), 7:5, 10:7 срещу австралиеца Ник Кириос.

Ключова роля за победата на швейцарския тенисист имаше големият му съперник през годините Рафаел Надал. Испанецът влезе в ролята на треньор и даде важни съвети в момент, в който Федерер изоставаше в резултата.

37-годишният швейцарец спечели първите четири точки в тайбрека на първия сет, но допусна обрат и го загуби. Във втората част Федерер трябваше да сервира за оставане в мача при 4:5, когато Надал дойде при него.

"След петия удар в разиграването ти печелиш повече точки от него. Знам, че е трудно, защото той разчита топката много добре. Изчакай точния момент и атакувай, защото той не пропуска", бяха част от думите на Надал към Федерер.


В следващия гейм Кириос направи няколко непредизвикани грешки, а при следващото завъртане на полетата Надал посъветва Федерер да вложи повече спин към сервиса си и да играе по-високи топки, за да разбие ритъма на австралиеца. Стратегия проработи и Федерер излезе победител в мача.

След пет двубоя тимът на Европа води с 5:3 точки в купа "Лейвър". Надпреварата се провежда за трети път, като на отборен принцип противопоставя Европа и останалия свят.

Дневник