Днес се навършват 111 години от обявяването на независимостта на България. 22-и септември се чества като официален празник на страната от 1998 г.

С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

Този акт става възможен 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Едва през лятото на 1908 г., след извършената в Османската империя младотурска революция, се създават условия България да провъзгласи своята независимост.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август 1908 г. на среща на княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария. На 22 септември с.г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за независимо царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава.

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция", се казва в Манифеста, който Фердинанд прочита. Той може да бъде видян и днес в Националния исторически музей в София.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.
Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Традиционно Търново е в центъра на събитията

Началото на честванията е от 7.30 часа, когато в средновековния храм "Свети Четиридесет мъченици" ще бъде отслужена празнична литургия от Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет "Ангелски гласове". Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

От 9 часа пред храм "Св. 40 мъченици" ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и знамената на държавни институции по повод 111 години от обявяване на Независимостта на България.

От 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват "Царевец" започва военният ритуал по издигане националното знаме на България. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. В 11 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от НВУ ще участват и в празнично шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметник "Майка България" в 11.30 часа.

Регионалният исторически музей организира за гражданите и гостите на града тематичен безплатен пешеходен тур "По стъпките на българската държавност". Екскурзоводската обиколка, придружена с беседи, ще е по историческите места свързани с българската държавност и обявяването на независимостта в квартал "Асенов" и на крепостта Царевец. Началото е в 14 ч. от църквата-музей "Св. Димитър Солунски". Маршрутът ще мине през църквите-музеи "Св. 40 мъченици" и "Св. Св. Петър и Павел", малката порта на Архитектурно-музеен резерват "Царевец" и ще приключи на паметника-пирамида на крепостта. Желаещите могат да се включат в пешеходния тур на всеки етап.

По повод годишнината от независимостта, на 22 септември 2019 г. отворени за безплатни посещения ще са църквата-музей "Св. 40 мъченици" от 8 до 18 часа и Архитектурно-музеен резерват "Царевец" от 8 до 16 часа.

Тържествата в София

От 11 часа пред паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър I" ще се състои ритуал за отбелязване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, квартет "Славей" и актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал ще изпълни Националната гвардейска част.

Дневник