Жените в Иран не могат да посещават футболни мачове от 1979 г., когато в страната избухва Ислямската революция. Въпреки консервативните разбираниия и редицата ограничения, няма нищо, което да спре иранските жении да се наслаждават на играта.

От дълго време в страната се води кампания към "отваряне" на стадионите за жени. В оотделн случаи е възможно ограничен брой на присъстват на мачове, но все още това не е масова практика.

По-рано през този месец смъртта на Сахар Ходаяри, наричана Синьото момиче, прикова още веднъж вниманието към Иран. Тя загина, след като се самозапали пред съда в Техеран в знак на протест срещу задържането си след посещение на футболен мач. От известно време Иран е под напрежение и постоянен натиск от ФИФА да отмени забраните.

И въпреки че стадионите не са отворени за жени, то ограничението не важи за заведенията. Според Сомавиех Раджабпур гледането на мач по този начин "е дори по-забавно, отколкото на стадиона". С всички ограничения и забрани кафетата са новата притегателна сила, особено за младите. Вече има такива, които предлагат десетки видеостени, както и много удобства.

"Всички хора много се радват. В Иран много хора обичат футбола, той все повече харесва и на мен, въпреки че не знаех много преди. Вълнувам се много на всеки мач", казва Махса Алипур, която също не е ходила на стадион.

От кабинета на иранския президент Хасан Рухани също са отворени към идеята повече жени да присъстват на стадионите. Шефът на кабинета Махмуд Ваези потвърди, че това може да стане, ако се изкорени "нечестивият език по трибуните".

"Не виждаме проблем с присъствието на жени, ако атмосферата на стадионите е подходяща. Но с толкова нечестив език сред феновете и насилие, това не е препоръчително".

Първата стъпка ще бъде с малък брой жени, които ще присъстват в мача на националния отбор на Иран срещу Камбоджа. "Присъствието им ще се увеличава стъпка по стъпка. Трябва да подобрим атмосферата", добавиха от кабинета на президента.

Смъртта на Ходаяри, която опита да влезе на стадиона, преоблечена като мъж, не плаши жените в Иран. Според някои от тях любовта им футбола може да бъде преоткрита. "Не ни пускат на стадионите, но днес гледахме мач в мола. Атмосферата беше страхотна, всички се наслаждавахме много, а от нито един от мъжете нямаше обиди или лош език, така че няма проблем", казва дама на име Атиех пред "Ройтерс". Тя е от група жени, които редовно гледат мачове в кафенета.

Не всички обаче са на такова мнение. Жена архитект, която не съобщава името си, е на мнение, че правилата трябва да се спазват. "Жените не трябва да ходят на стадионите, не само заради проблемите, които съществуват във футбола, но и заради културните различия. Атмосферата не трябва да бъде нарушавана".

Дневник