Суша в южна Африка, горски пожари в Южна Америка, наводнения по тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка - Ел Ниньо е метеорологично явление, което оставя разруха след себе си.

Стихията, която връхлита на всеки между 2 и 7 години, е предизвикателство за учените, опитвали да я "предскажат" година преди да се случи.

Изкуствен интелект обаче може да го включи в прогноза за следващите 18 месеца, сочи ново изследване, цитирано от сп. "Сайънс".

Използвана е т. нар. конволюционна невронна мрежа - изкуствен интелект с добри способности да разпознава изображения. В случая мрежата е обучена с изображения, свързани с температурата на морската повърхност през годините и тази на по-голяма дълбочина в океаните, за да разбере как те съответстват на предстоящото зараждане на Ел Ниньо.

Далеч от съвършенството

Досегашните прогнози са разчитали на сравнително малък набор от статистики за фактори като температурата на океаните. В други случаи са изпозвани климатични модели, но липсва подробната картина на ситуацията в океана, която е нужна за дългосрочна прогноза, обяснява списанието.

В случая изкуственият инелект е захранен с данни от климатични модели, пресъздаващи условията в океана от 1871 до 1973 г. с няколко хиляди симулации на едни и същи данни, зададени от съответните модели, обяснява климатологът Йо-гюн Хам от Националния университет "Чоннам" в Южна Корея.

Програмата далеч не е съвършена - тя предсказва в кои щати ще удари Ел Ниньо година и половина преди това да се е случило, но точността е около 74%. Изследването, публикувано от друго списание - "Нейчър" - обаче е повод за оптимизъм, тъй като сега използваният модел за прогнозиране на Ел Ниньо е показал точност от едва 56%, когато се приложи за същия период.

Друг успех е в прогнозата край къде Тихият океан ще се затопли повече. Това е важно, защото когато стихията преминава през източната част, по-близо до Южна Америка, температурата на водата е по-висока на север и по-често има поройни дъждове, отколкото когато Ел Ниньо преминава в западната част на Тихия океан.

Ползите предстои да се видят

В разработката е цитиран Уилям Хсие - пенсиониран климатолог от Виктория, Канада, който не е участвал в изследването, но е работил по ранните опити за прогнози за Ел Ниньо. Според него подобна технология може да помогне на хората в застрашените региони да се подготвят по-добре за суша и наводнения. Те могат например да избирет какви реколти да засадят, за да минимизират щетите.

Не е известно обаче каква полза има от прогнози за период, по-голям от година, смята климатологът Стивън Зебиак от Международния институт за иследване на климата и обществото към Колумбийския университет в щата Ню Йорк. Според него вземането на решения (в обществата, засегнати от Ел Ниньо, а и другаде) вероятно е по-малко от година.

Междувременно изследователите вече са публикували прогнози и за времето след 2021 г. Те предсказват "Ла Ниня" - явление, считано за "обратно" на Ел Ниньо с по-студен въздух, което носи със себе си суша и мусони. Правителствени агенции обаче все още не вземат предвид прогнозите им, макар те вече да работят по прогнозиране и на други явления.

Дневник