С вяло шествие по главната улица и жива картина, пресъздаваща момента на обявяването на Независимостта на България, бе отбелязан днес в Шумен големият български празник.

Тържеството за девети път бе организирано от Родолюбив комитет "Крум Страшний" и в него по традиция не взеха участие представители на общинската и областната администрации.

В 10,00 часа на пл. "Кристал", пред Паметника на загиналите във войните шуменци, от името на "Крум Страшний" бе поднесен букет. "На тая дата преди 111 години нашите отци са направили най-големия успех на младата българска държава - успели сме да отхвърлим васалното положение, което сме имали в Османската империя. Искам да изкажа моето разочарование, че днес страшно малко хора има в Шумен. Честват се дати като 9-ти септември, а датата 22-ти септември, Независимостта на България, остава назад. А с тази дата ние можем наистина да се гордеем", каза в словото си пред паметника историкът и член на РК "Крум Страшний" Явор Якимов.

След това членовете на комитета, водени от гайдар, тръгнаха в шествие по бул. "Славянски". В него се включиха малцина граждани.

В двора на Военния клуб бе представена жива картинна - прочитането на манифеста в Шумен, с който на 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява независима България. Според традицията на тогавашното време децата бяха почерпени с локум и лимонада.

Днес по повод Деня на независимостта на България Градският духов оркестър кани шуменци на концерт от 17.30 часа в района на паметника на ген. Мадатов на пешеходната алея по бул. „Славянски“. Музикантите от оркестъра под диригентството на Христо Атанасов ще изпълнят маршове и български хора. 

ШУМ.БГ