Премиерът Бойко Борисов поздрави българите от профила си в социалната мрежа "Фейсбук" по случай 111 години от обявяването на Независимостта. "Честит празник! Обявяването на независимостта е едно смело и значимо събитие, с което българският народ се гордее! Постижение, сложило край на дългия път към националното освобождение, за което много достойни българи са се борили. 111 години след този смел политически акт, ние продължаваме развитието на страната ни по европейски, следвайки идеалите за свобода и независимост. Нека да бъдем по-уверени в нашите възможности и по-единни в нашите действия, както са били нашите достойни предци", написа премиерът.

Президентът Румен Радев също отправи приветствие чрез профила си във "Фейсбук". "На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни страната ни съумя да стане регионален лидер и да догонва с бързи темпове империи и кралства от целия континент", написа държавният глава.

"Днес сме изправени пред своя собствен 30-годишен вододел. Три десетилетия след началото на прехода нашият път напред преминава през също толкова значими предизвикателства, очакващи своето решение.

И преди столетие, и днес Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. От нас зависи дали ще се задоволим с настоящето си положение или ще се борим, подобно на предците ни, за да моделираме собствената си историческа съдба", допълва президентът.

"Нека с разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България. Честит празник!", завършва приветствието си Румен Радев, който е на посещение в столицата на САЩ в Ню Йорк за среща на ООН по въпросите за климата.

Председателят на парламента Цвета Караянчева също използва социална мрежа, за да поздрави с празника. "Честит празник! Честита Независимост!!!", написа тя във "Фейсбук". "С обявяването на Независимостта в старопрестолния град Търново преди 111 години България окончателно се утвърждава като суверенна и равноправна държава и пред нея се разкриват нови перспективи за възход и развитие.

22 септември е паметна дата, която увенча стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си.

Днес нашето единство и обединените ни усилия са най-важното условие за постигане на общата ни цел – развита и просперираща България в стабилна и сигурна Европа", пише още Караянчева.

Дневник