Кардиологът Петър Лазов, който според журналистическо разследване на "Нова телевизия" е слагал стентове на напълно здрави хора в Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик, беше отстранен със заповед на директора на болничното заведение д-р Васил Вълчев. Това се казва в прессъобщение, разпространено от болницата.

Лазов ще бъде отстранен до приключването на проверките на всички контролни органи, а при доказване на вина и нарушения ще бъдат предприети "най-строги мерки и уволнение". Дотогава пациентите ще бъдат преглеждани и лекувани от останалите специалисти в отделението. В момента за неговата дейност се извършва вътрешна проверка, а болницата оказва съдействие на прокуратурата и на Медицински одит.

Според прессъобщението болницата е в много добро финансово състояние от 2013 г. и е сред малкото болници в страната, които работят на печалба. "Няма задължения към държавата, доставчици и персонал. Материалната база е в добро състояние, отделенията са ремонтирани и оборудвани. За първите шест месеца на тази година печалбата достига 200 хил. лв.", казва се в прессъобщението.

По отношение на споменатите в репортажа на "Нова телевизия" задължения от 3 млн. лв. Вълчев твърди, че става въпрос за натрупани дългове отпреди 2013 г., които са наследени от предишното ръководство на болницата. "Те идват от неизгоден договор за енергийна ефективност, по който се водят дела и прокурорски разследвания", пише в прессъобщението. В него се изтъква, че болницата вече има спечелено дело във Върховния касационен съд по неизгодния договор.

Дневник