Русия е заплашена от нова олимпийска забрана, след като Световната антидопингова агенция (WADA) е установила, че данните, които страната предаде по допинг скандала, съдържат несъответствия, съобщи "Ройтерс".

Предоставянето на информация от Московската лаборатория беше ключовото условие при възстановяването на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

Ако бъде доказано, че Русия е манипулирала част от данните, РУСАДА е под заплаха лицензът й да бъде отнет отново едва година след вдигането на забраната. Подобен сценарий вероятно ще притисне Световния олимпийски комитет да изключи страната от олимпийските игри в Токио догодина.

Русия отново е под прицел, след като разследващите журналисти на германската телевизия ARD Хайо Зепелт и Ник Бътлър сигнализираха, че страната е манипулирала данните.

WADA беше поставена под остри критики заради решението си да възстанови правата на РУСАДА, макар и условно. Недоволството се засили, след като Русия не спази срока до 31 декември да осигури достъп до данните от Московската лаборатория, касаещи взети проби между 2011 и 2015 г.

Тогава беше обяснено, че оборудването на екипа на WADA не е в съответствие с руското законодателство. Все пак в началото на януари специалисти от световната агенция отново пристигнаха в Москва за повторен опит след твърдението на руската страна, че е намерено решение, и им беше осигурен достъп.

РУСАДА остана без права през 2015 г., когато Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг. Впоследствие страната не получи достъп до игрите в Пьонгчанг през 2018 г., като спортистите й се състезаваха под неутрален флаг.

Дневник