Днес в министерството на туризма ще има спешна среща с бранша след фалита на британския туроператор "Томас Кук", който създаде транспортен хаос по света, съобщи Би Ти Ви. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще се срещне с представители на британското посолство, туристически компании и хотелиери.

Над 600 хиляди туристи търсят начини да се приберат или да спасят почивките си. У нас засегнати от фалита на най-стария британски туроператор са 2500 туристи - повечето от тях на Слънчев бряг, а по-малко на Златни пясъци.

"Със сигурност този фалит ще доведе до сериозни проблеми със сезон зимен и летен през тази година. И тепърва ще идват разговорите и за дъщерните фирми на "Томас Кук" в Германия, Полша и други страни", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Хотелиерите: Банкрутът на "Томас Кук" може да доведе до фалити на хотели

Фалитът на втория най-голям британски туроператор ще се отрази тежко на българския туристически бизнес. Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна, съобщи Би Ти Ви.

В България засегнати от фалита на британския туроператор са над 2000 туристи. Повечето от тях са на почивка в Слънчев бряг, малка част са на Златни пясъци. Близо 12 часа чакаха пътниците за Бирмингам вчера, след като полетът им на два пъти беше пренасочван.

Всички полети на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени. Някои от туристите, пътуващи в понеделник, разбраха на летището, че самолет няма. Представителят на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден.

"Ще се изпълняват от друга авиокомпания. "Титан Еъруейз" поема полетите на "Томас Кук" за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", казва Симона Тевия, представител на "Томас Кук Еъруейз".

Вместо в 11 ч. полетът за Манчестър излетя в 19 ч. За Бирмингам беше пренасочен първо в 16 ч., после в 23 ч. И по хотелите туристите са в неведение кога ще могат да излетят.

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили.
"Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите", заяви Христо Гълбачев, представител на "Томас Кук" за България.

Практиката на "Томас Кук" е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова.

Нейният хотел работи от създаването си с "Некерман", а след това с "Томас Кук", който я придобива. В момента фалиралият британски туроператор дължи 1.5 млн. евро. В момента в хотела все още има 209 туристи на британския туроператор

Ростислава Димитрова е получила уверение от "Томас Кук", че ще получи дължимите ѝ плащания през октомври.

Председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев предвижда, че банкрутът на "Томас Кук" може да доведе до фалити на хотели и у нас, "защото това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени". "40 и няколко хотела работят с "Томас Кук", заяви той.

Дневник