На 26 септември, от 18:00 ч., в рамките на честването на 160-годишнината от рождението на ген. Радко Димитриев в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще бъдат представени книга и филм за известния българин, съобщиха от библиотеката.

Проф. Венелин Цачевски ще представи автобиографичната книга „Радко Димитриев – пълководецът” – научен труд, базиран на документи от българските и руските архиви, на спомени и трудове на военни експерти. В рамките на събитието ще бъде прожектиран и и документалният филм „Забравените командири: ген. Радко Димитриев и Трета армия”.

Владеещ няколко езика и с отлично военно образование, именитият военачалник, дипломат, военен изследовател, патриот и демократ Радко Димитриев е един от най-известните български генерали. По време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. е преводач в руски полк. Част е от офицерския състав на Българската армия по време на Сръбско-българската война от 1885 г. Участва в преврата срещу княз Александър I през 1886 г. Назначен е за началник-щаб на Българската армия, командва Трета българска армия в Балканската война през 1912-1913 г., заема поста помощник-главнокомандващ на българските войски в Междусъюзническата война през 1913 г. Работи като български пълномощен министър в Русия през 1913-1914 г., служи като генерал в руската армия в Първата световна война. Загива трагично през 1918 г.

Организатори на събитието са Община Шумен, Съюз на ветераните от войните на България – Шумен и РБ „Стилиян Чилингиров”.

ШУМ.БГ