Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" обеща най-малко 1 милиард злоти (около 227 милиона евро) за компаниите, разширявайки списъка си с щедри обещания преди парламентарните избори следващия месец, предаде "Ройтерс".

"Право и справедливост", която дойде на власт през 2015 година и оттогава води в обществените проучвания заради политиката си на социални разходи, е обвинявана от опозиционните партии, че купува подкрепа.

За всички компании, включително малки и средни, които искат да инвестират в иновативни процеси, ще осигурим над 1 милиард злоти, каза премиерът Матеуш Моравецки на излъчван по телевизията митинг в Катовице.

Той също така представи план за данъчни облекчения за най-малките компании.

Парламентарните избори в Полша са на 13 октомври. Повечето социолози са на мнение, че управляващата партия ще ги спечели заради щедрите си социални разходи и стабилния икономически растеж.

През февруари "Право и справедливост" обеща да увеличи държавните разходи с до 10 милиарда долара годишно, като вдигне детските надбавки, държавните пенсии и разходите за транспортна инфраструктура. Този месец партията обеща редовни годишни бонуси в брой на пенсионерите и почти двойно увеличение на минималната заплата.

Още по-ниски данъци, още повече пари за инвестиции, каза Моравецки. Това е разход за бюджета, но ние ще го понесем, тъй като имаме ефективна и справедлива държава и добре управлявани държавни финанси, допълни той.

"Право и справедливост" цели да елиминира бюджетния дефицит догодина за първи път от 1990 година, което може да й помогне да увеличи обществената подкрепа за амбициозните си планове за социални разходи и останалите обещания.

Според критици бюджетните цели са прекалено оптимистични на фона на очакванията за забавяне на икономическия растеж. /БТА

Дневник