Всички мерки по биосигуност в инфектираната зона „Елешница“ в община Върбица, където бе открит труп на дива свиня с африканска чума се изпълняват. При проверките - пълен обход на зоната, които се правят два пъти в седмицата досега няма открити други случаи. Това каза днес на поредното заседание на Областната епизоотична комисия експертът на Североизточно държавно предприятие /СИДП/ Тервел Стефанов.

Според него съгласно разпоредбите на земеделското министерство предстои в рамките на идните две седмици да се премине към окончателно претърсване на зоната. „Ще съставим графици, ще уведомим РДГ и ще протоколираме окончателните резултати от проверките, които ще изпратим на Изпълнителната агенция по горите за последващи действия, каза Стефанов. Очакванията са, че ако не бъде открит друг случай на АСЧ следва отмяна на инфектираната зона и отпадане на забранителните действия, чийто срок е 2 месеца.

Д-р Наташа Баева от ОДБХ информира, че в Шуменско, във връзка с двете огнища при диви свине в Смядово и Веселиново са  взети 382 кръвни проби от 7 стада, порода източнобалканска свиня. Резултатите се очакват. „При проверките, които извършваме в промишлените свинеферми и такива тип А не са установени отклонения от здравния статус на животните“, каза тя. Д-р Баева уточни, че инспектори са извършили и 35 проверки в 20 км санитарна зона около промишлените свинефермите, които от септември досега вече възлизат на 132 стопанства, при които резултатите сочат, че хората, които са заклали прасетата са извършили дезинфекционните мероприятия.

ШУМ.БГ