Това, което застрашава България в момента най-много е автоцензурата. Защото, да, привидно може да има свобода и да се казва "Ние не се месим в работата на медиите", но отдолу да са създадени такива условия, такива финансови зависимости, такива организационни разпоредби, които да карат журналистите в България и медиите сами да се цензурират."

Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк. Държавният глава е в САЩ за участие в 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Попитан би ли подкрепил законодателна инициатива за гарантиране на свободата на медиите в България, Радев каза, че зависи от конкретните предложения и припомни, че призовава за това отдавна. Миналата седмица, в разгара на скандала около опита за сваляне от ефир на журналиста от БНР Силвия Великова и последвалото безпрецедентно спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт", държавният глава заяви, че свободата на словото в страната е в криза и се повдига въпросът кой и как управлява обществените медии.

Вчера в САЩ Румен Радев заяви още, че България се нуждае от ясни критерии за сключването на договори за разпределяне на европейски фондове и програми за рекламата в медиите. "Виждате, че там има голяма неравнопоставеност", е мнението на президента.

Дневник