Във Франция започна знаково дело, на което ще се реши дали хапче за диабет, предписвано за сваляне на тегло, е отговорно за смъртта на до 2 хил. души, предаде Би Би Си.

Френската фармацевтична компания "Сервие" е обвинена, че е заблудила пациентите за странични ефекти от лекарството, използвано по-късно за лекуване на диабетици с наднормено тегло. Обвиненията са за непредумишлено убийство и измама. "Сервие" отхвърля обвиненията и твърди, че не е лъгала за страничните ефекти, сред които са проблеми със сърцето.

Според френски здравни експерти лекарството, известно като "Медиатор", може да е убило между 500 и 2 хил. души преди да бъде изтеглено от пазара през 2009 г. Държавният лекарствен регулатор е обвинен, че не е действал, за да предотврати смъртните случаи.

Делото включва над 2600 ищци и 21 защитници и се очаква да продължи шест месеца. Ще се обсъжда защо лекарството, което бе въведено през 1976 г., е било разрешено за продажба толкова дълго време, въпреки няколко предупреждения. "Сервие" е обвинена и че е спечелила най-малко 1 милиард евро от продажбата на лекарството.

Според проучване 500 смъртни случая може да бъдат свързани с "Медиатор" между 1976 и 2009 г. Второ проучване твърди, че случаите са 2 хил. Тези данни бяха оспорени от "Сервие", според която има само три документирани случая, при които смъртта може ясно да се дължи на употребата на "Медиатор".

"Сервие" заяви, че ще продължи да компенсира жертвите и досега е изплатила почти 132 милиона евро на пациенти.

Дневник