В отворено писмо, разпратено до медиите днес, директорът на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов дава знак, че не възнамерява да се оттегли от поста си след тежките обвинения на журналисти за натиск над решенията му, отрича да е налагал контрол върху свободата на словото и заплашва със съд всички, които "са упражнявали" върху името му.

Отвореното писмо е първият коментар на директора на БНР след като журналисти от редколегията на програма "Хоризонт" разказаха на среща със Съвета за електронни медии (СЕМ) за оказван върху него натиск за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова и смяната на ресора й - съдебна система, където тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата. Самата Великова цитира свой разговор с директора, според който четирима души, чиито имена той отказал да назове, се обадили за отстраняването й. Съветът обяви, че ще сезира прокуратурата за изнесените факти, досега не е известно да е започнала проверка на изнесеното от журналистите.

В петък редколегията на "Хоризонт" поиска оставката на Светослав Костов заради скандала около Великова и последвалото близо петчасово спиране на "Хоризонт" на 13 септември. Регулаторите - СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията, вече оповестиха, че ще санкционират радиото за прекъсването на ефира, за което ръководството на радиото даде разнопосочни обяснения, които бяха отречени от прокурорската проверка по случая.

В отвореното си писмо днес Светослав Костов не отговаря по същество на отправените му обвинения, но заявява, че в радиото има "тревожна ситуация" и уточнява, че то е "подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия". Тази ситуация, по думите му, довела до това няколко човека да използват уважаван орган като СЕМ за "проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения".

"Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии", декларира Костов.

Той заявява, че под никаква форма не е упражнявал контрол върху словото и публичното общуване и посочва като доказателство програмното съдържание на радиото през последните дни.

Директорът посочва, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива, но той е абсолютно убеден в правотата си: "Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото".

Шефът на радиото подчертава, че ще потърси отговорност в съда на "всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества", и се зарича да направи всичко възможно да запази "независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в БНР".

"Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза. Радиа много, БНР е едно!", завършва отвореното писмо.

Дневник