Испанското правителство има право да ексхумира останките на генерал Франсиско Франко от националистически мавзолей и да го препогребе в обществено гробище, реши Върховният съд на страната.

Решението следва обявените още миналата година планове на социалистическия кабинет на Педро Санчес, които обаче срещнаха съпротивата на семейството на Франко. Обжалване отложи плана, насрочен за 10 юни, с няколко месеца.

Мащабният мемориален комплекс Долината на падналите е построен по времето на Франко по негова заповед. Там са погребани над 33 хил. души, загинали по време на гражданската война (1936 - 1939 г.) с 500 хил. жертви.

Въпрос на интерпретации

Санчес и други от партията му обаче обещаха, преди да поемат властта, че ще препогребат Франко в общественото гробище "Ел пардо". Според управляващите, които се надяват да спечелят вторите за година парламентарни избори на 10 ноември, не може диктатор да почива в мир до войници, загинали за родината си.

Семейството на Франко не приема това и ще обжалва пред Конституционния съд, пише "Ел паис". Именно жалба от близките отложи ексхумацията. Съдебният състав обаче отхвърли възраженията единодушно на днешното си заседание.

Спорът къде да бъде погребан продължава от десетилетия. Режимът му приключи през 70-те години, но според някои испански и чужди наблюдатели много дебати за това как Испания да чете близкото минало тепърва предстоят. Леви политици и анализатори обвиняват консервативната Народна партия (управлявала до миналата година, преди Санчес да дойде на власт), че все още угажда на възгледите на привърженици на франкизма, които са част от електората ѝ.

Дневник