Британският върховен съд реши, че премиерът Борис Джонсън е действал незаконно, когато е посъветвал кралица Елизабет да замрази работата на парламента само няколко седмици преди Брекзит, предаде "Ройтерс".

"Решението да се посъветва Нейно Величество да прекрати работата на парламента бе незаконно, защото имаше като последица осуетяване или предотвратяване на възможността на парламента да осъществява конституционните си функции без разумна обосновка", заяви председателят на Върховния съд Бренда Хейл. Решението бе взето единодушно.

Хейл обяви още, че действието на Джонсън за временно разпускане на парламента е "недействително и без последици". По думите й това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.

В края на миналия месец британската кралица Елизабет Втора даде съгласието си Борис Джонсън да "замрази" работата на парламента от 9 септември до 14 октомври и по този начин премиерът драстично ще ограничи възможността депутатите да блокират плановете му да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври без сделка.

Използваната процедура, известна като пророгация (временно отлагане на парламентарната сесия), е без прецедент по мащаба си от 1945 г. и никога не е била използвана с подобни мотиви. Досега замразяването на дейността е било обикновено за по-малко от седмица някъде през пролетта, а не за 5 седмици, и то в навечерието на най-драматичното от десетилетия насам събитие в британската история.

Приветствайки решението на съда, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че тя трябва да се свика незабавно и че спешно ще се консултира с партийните лидери.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин призова премиера да обмисли позицията си и да свика нови избори. По думите му Джонсън трябва да стане най-кратко управлявалият лидер и лейбъристите са готови да сформират правителство.

Дневник