Асоциацията на европейските журналисти в България организира жива верига в защита на свободата на словото под мотото "Да дадем сигнал!"

Проявата е насрочена за четвъртък, 26 септември, от 12 ч. пред сградата на Българското национално радио, чийто сигнал беше прекъснат безпрецедентно на 13 септември за повече от 5 часа, а прокуратурата започна наказателно производство след проверка на причините. Тя вече установи, че прекъсването не се дължи на профилактика, както гласеше официалното съобщение на ръководството на радиото.

В петък - 27 септември, се очаква Съветът за електронни медии да обсъди дали да отстрани сегашния генерален директор Светослав Костов след сигнали от журналистите, че се поддава на натиск и контрол върху свободата на словото. Това пролича при опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова и смяна на ресора й. Самият Костов днес в отворено писмо до медиите даде знак, че няма да подаде оставка, каквато му иска редколегията на програма "Хоризонт". Той заяви, че под никаква форма не е упражнявал контрол върху словото и публичното общуване, и посочва като доказателство програмното съдържание на радиото през последните дни. 

Дневник