САЩ ще премахнат визите за поляци в идните седмици, заяви президентът Доналд Тръмп на среща с полския си колега Анджей Дуда. Така поляците ще могат да посещават САЩ за до 90 дни като туристи.

Полша е една от петте европейски държави, чиито граждани все още се нуждаят от изрично разрешение да посетят САЩ. Останалите са България, Хърватия, Кипър и Румъния.

Тръмп и Дуда подписаха споразумение за сътрудничество в отбранатa, което би трябвало да доведе до разполагането на още войници на САЩ в Полша, предадоха ДПА и агенция "Ройтерс". Военният капацитет на САЩ в Полша, който в момента е около 4500 войници на ротационен принцип, "се очаква да нарасне с приблизително още 1000 души американски военен персонал в краткосрочен план", беше посочено в декларацията.

Според нея двете страни са определили шест места, където ще бъде засилено военното присъствие, и ще обсъдят подходящо място за бронирана бригада.

Декларацията трябваше да бъде подписана в началото на септември във Варшава, но Тръмп отмени своето посещение заради урагана Дориан. През юни Тръмп обеща на Дуда да разположи 1000 американски военни в Полша - стъпка, която Варшава иска за възпиране на евентуална агресия от Русия.

Дневник