Делото срещу Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария започна в Специализирания наказателен съд, след като магистратите отказаха на защитата да върнат обвинителния акт на прокуратурата заради процесуални нарушения. Според магистратите те не са съществени и не са накърнили правото на защита на тримата подсъдими за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Първото заседание по делото бе белязано от твърдения пред журналисти на Евгения Банева, че семейството многократно било изнудвано за пари, след като прокуратурата обявила, че разполагат с 1 млрд. лв. От прокуратурата пък коментираха, че над семейството прекалено дълго е бил разпъван чадър и престъпленията не били разследвани.

Специализираният съд отказа на Николай Банев да излезе от ареста, както и на Мария Банева да отпадне забраната й да напуска страната, за да има възможност да пътува и да гледа внуците си, които учат във Франция.

Делото започна по същество и на 21 октомври ще бъдат разпитани първите свидетели по обвинението срещу тримата за източването на "Полимери", избягване на ДДС и пране на пари. Общо 10 адвокати се явиха да защитават тримата подсъдими, а в съдебната зала стана известно, че част от материалите по делото са отделени в друго, което е за присвояване и се разследва от районната прокуратура в Девня.

Евгения Банева заяви, че голяма част от доказателствата по делото били изрезки от жълти вестници, в които се разказва за начина на живот на фамилията. "Изрезки от издания като ПИК, "Блиц", "Шоу", "Шок" и "Уикенд", които дори не искам да квалифицирам", коментира Банева.

Според защитниците обвинителният акт съдържал и цели пасажи от Уикипедия, в които се обяснявало кой е Николай Банев.

"В ареста съм от 11 месеца и условията са чудовищни. Не мога да си представя, че това е възможно в XXI век в държава - членка на ЕС, от гледна точка на хигиена, здравеопазване. Условията са дивашки и отвратителни", заяви от своя страна Николай Банев и поиска да излезе от ареста, но не му бе позволено, тъй като има опасност да се укрие, да повлияе на свидетели или да извърши друго престъпление.

Банев подчерта и че е обиден от това, че дългогодишната му дейност като бизнесмен била сведена до семейна организирана престъпна група.

Прокуратурата от своя страна подчерта, че по делото са разпитани 175 свидетели, има експертизи и достатъчно доказателства, сред които нямало изрезки от жълти медии. На излизане от съдебната зала Евгения Банева заяви, че заради голямата публичност на делото различни хора й звънели, за да изнудват семейството за пари, и заплашвали децата им, след като прокуратурата обяви публично, че семейството разполагало с над 1 млрд. лв. в швейцарски банки. Какви точно са били заплахите и от кого Банева не пожела да уточни.

Наблюдаващите прокурори заявиха, че до тях не е стигал такъв сигнал, но ако има подобни данни, ще бъде направена проверка. От обвинението обаче заявиха, че престъпленията, за които тримата са обвинени, са били извършвани в твърде дълъг период от време. "Смея да твърдя, че над Баневи е имало чадър. Факт е, че те много дълго време не са били търсени за престъпленията, които са извършвали", заяви прокурор Мария Дойчева.

Тя призна, че чадърът бил осигурен от лицето на държавата, включително и от прокуратурата и съдебната система, която не е разследвала престъпленията.

Сега тримата са подсъдими за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Обвиненията завариха семейството в Ница в края на миналата година. Тогава Николай и Евгения Баневи бяха задържани на летището на прибиране към България.

След неколкомесечен престой във френски арест те бяха екстрадирани. В момента под стража е само Николай Банев, а съпругата му Евгения Банева е на свобода срещу "подписка" по здравословни причини.

Дневник