Делото за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман да бъде възобновено, а изпълнението на определението, с което той беше пуснат от затвора, да бъде спряно. Това поиска главният прокурор Сотир Цацаров от Върховния касационен съд (ВКС).

Днес до главния прокурор е била изпратена молба от родителите на убития Андрей Монов – Аксения и Христо Монови. Близките на Монов също са поискали възобновяване.

В искането си за възобновяване на делото Цацаров заявява, че определението на тричленния състав на Софийския апелативен съд (САС), с което беше освободен предсрочно осъденият за убийство Полфрийман, е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила. Според Цацаров съставът е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение.

Главният прокурор посочва и че нарушението е съществено, защото поставя ограничения пред евентуалната проверка на съдебния акт. Според чл. 419, ал. 1 от НПК на възобновяване подлежат всички влезли в сила присъди и решения, но не всички определения.

В искането си до ВКС главният прокурор посочва и че постановеният съдебен акт има характер на решение, доколкото основание за произнасянето на съда е била жалба на защитника на Полфрийман срещу определението на градския съд, с което му беше отказано предсрочно освобождаване.

В искането си Цацаров посочва и че председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод заради връзки с Българския хелзинкски комитет.

Главният прокурор цитира акта на апелативните съдии за освобождаване на Полфрийман, в който те се позовават и на положителната характеристика, дадена от председателя на БХК Красимир Кънев. Според него съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да си направят отвод, а произнасянето по казуса да бъде направено от друг съдебен състав, за да се гарантира, че делото ще се гледа от безпристрастен и непредубеден съд. След като не са го направили, актът им подлежи на отмяна, посочва Цацаров.

"Публично известни са контактите между председателя на съдебния състав и съдията докладчик с Българския хелзинкски комитет. Съдия Калпакчиев е награждаван в ежегодно провеждани конкурси "Човек на годината", организирани от БХК, а съдия Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на БХК за 2016 г.", пише в искането си главният прокурор.

По думите му сами по себе си такива контакти с неправителствени организации не са укорими. В конкретния случай обаче те обуславят основанията за отвод, смята главният прокурор.

По-късно пред журналисти прокурор Румяна Арнаудова обясни, че председателят на състава Калин Калпакчиев два пъти е бил награждаван от БХК, а член на съдебния състав - Весислава Иванова, е участвала в работата на правозащитния комитет.

По думите на Арнаудова те е трябвало да си направят отвод и да не разглеждат искането на Полфрийман, а по него да се произнесе друг съдебен състав.

"Това поставя под съмнение законността на съдебния акт", коментира Арнаудова и допълни, че всички граждани имат право да получат безпристрастно правосъдие.

Австралиецът Джок Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа почти 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Развитието по този казус доведе до критики към съдебния състав, отекна и в парламента. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Преди месец, когато Полфрийман отново поиска да излезе предсрочно от затвора, адвокатът му Калин Ангелов обясни, че той е подавал много жалби, но не е използвал физическо насилие, а е търсил правата си по законов начин, но бил наказван.

В затвора Полфрийман стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за "Човек на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди години австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора.

Дневник