Проверка на всички лицензирани професионални боксьори в България и промяна на системата ще се изготви от Българския професионален боксов съюз (БПБС). Това обеща членът на Управителния съвет на организацията и международен съдия Венцислав Николов. Мерките идват след смъртта на боксьора Борис Станчов на галавечер в Албания, където той се е бил под самоличността на своя братовчед Исус Величков.

"В момента има 68 лицензирани боксьори. В момента променяме абсолютно всичко, както издаване на официалните документи, така и самата процедура ще бъде по съвсем различен начин. Всички 68 ще бъдат проверени, но аз за първи път чувам някой да играе с чужда карта", каза Николов пред БНТ.

Професионалният боксов съюз е провел среща с треньора на състезателя Венцислав Георгиев, като той е отрекъл да знае за подменената самоличност.

"На управителния съвет треньорът категорично отказа да е знаел. Ние през цялото време сме издали и знаем, че това е Исус Величков. Издали сме лиценз въз основа на документи, които мениджърът е представил в офиса на професионалния боксов съюз. Той представи медицински, лична карта".

Треньорът и мениджър Венцислав Георгиев, който е бил до Станчов също взе отношение. Според него боксьорът не е давал признаци да се чувства зле по време на срещата.

"Ние го познаваме като Боби Джи. Повечето боксьори си имат прякори и никой не обръща внимание. Не знам с какви документи е преминавал граници, тъй като на гишето човек застава сам. На мачове беше с името Исус Величков, така го познавам аз. Дори на кантара във въпросния ден се качи, подписа се като Исус Величков, след него се подписах аз отдолу. Даже има един документ, който промоутърът издава, като се качи на кантара, колко килограма е, той се подписа като Исус Величков, даде си личната карта и там я гледаха", каза пред БНТ Венцислав Георгиев.

Една от версиите, която се тиражират е, че Станчов се е бил под чужда самоличност, за да не трупа негативен баланс в професионалната си кариера. Близките на боксьора твърдят, че треньорът му е бил наясно.

"Мачът му беше за 800 лева. Когато се прибрах върнах на семейството му документите му и дадох парите. Едва след обиска на полицията видях, че има две лични карти и видях, че има други документи. Пред мен родителите му казаха, че не са били наясно, че той се бие под друга самоличност", добави Георгиев.

Обвинения към треньора

Близките на загиналия Станчов смятат, че боксьорът е получил вещества от треньора си, които са му навредили. "Сигурни сме всички тук. Той никога не е взимал, даже треньорът му насила го е карал".

"Никой не е ходил на преглед за издаване на медицинско. Треньорът му урежда всичко. Боби само си взима билет от летището и заминава. По време на мача дори се вижда как той се моли на треньора си и не може да продължи, но не му обръща никакво внимание", добавят близките на Станчов.

Близките на загиналия боксьор добавят, че той "не го е правил за пари, а от любов към бокса": "Взимаше по 100-200 лева в България. Печелил е да си плати самолетните билети".

Министерството на спорта вече разпореди проверка и очаква разследване за смъртта на Станчов.

 Дневник