Модел направи тих протест, докато дефилира на ревюто на "Гучи" по време на Седмицата на модата в Милано преди ден, разказва Би Би Си.

Моделът Айеша Тан-Джоунс и други нейни колежки излязоха на подиума, облечени в прави бели гащеризони, някои от които наподобяваха униформите в психиатричните клиники и усмирителни ризи.

Докато дефилираше Тан-Джоунс обърна към публиката и фотографите дланите си, на които с черен молив бе написано: "Психичното здраве не е мода".

В своя публикация в "Инстаграм" след ревюто моделът написа, че този вид облекла са символ на жестоки времена в медицината, когато психичните заболявания не са били разбирани, а на хората са им били отнемани правата и свободите, докато са били измъчвани в специализирани болнични заведения.

Тя определя като "проява на лош вкус" избора на марката да използва гащеризони и ризи, напомнящи на психичноболни пациенти.

В друга своя публикация от понеделник Тан-Джоунс допълва, че заедно с другите модели от ревюто, възнамеряват да дарят част от хонорара си от ревюто на "Гучи" на благотворителни организации, които се занимават с проблемите на психичното здраве.

В друга своя публикация моделът допълва, че без подкрепата на други модели, участвали на ревюто, е нямало да има смелостта да излезе и да протестира безгласно.

От "Гучи" потвърдиха, че протестът не е бил планиран от тях. Творческият директор Алесандро Мишел обяви на последвалата пресконференция, че при създаването на моделите е мислил "за човечеството и униформите. Униформата е нещо, което ви блокира и ограничава - тя ви прави анонимни. Кара те да следваш поската на движение."

От модната марка обявиха, че идеята им е била гпредставените в началото ащеризони и ризи да контрастират с останалата част от колекцията им за пролет-лято 2020, която бе изцяло в ярки цветове и цели да наблегне на индивидулаността на човека. Те допълниха още, че тези дрехи са били част от концепцията на шоуто, но не са предвидени за продажба.

Протестът на Тан-Джоунс се случва само няколко месеца, след като "Гучи" нае Рене Тирадо на пост, който да отговаря конкретно за подобни деликатни теми. Това се наложи след като по-рано тази година марката бе замесена в други два скандала, свързани с противоречиви модели от колекцията им.

Дневник