Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с отворено писмо по казуса с решението на Софийския апелативен съд да освободи предсрочно от затвора осъденият за убийство австралиец Джок Полфрийман.

В позицията си от БХК посочват, че уважавайки скръбта на близките на убития през 2007 г. Андрей Монов, биха искали да обърнат внимание на пет факта, които изброяват и описват подробно.

От комитета припомнят, че в цялата си история не са участвали в наказателни производства на страната на обвиняемите. Те обръщат внимание и на твърденията, че един от мотивите на съда да освободи предсрочно Полфрийман е това, че председателят Красимир Кънев е дал положително становище за това.

От БХК отбелязват обаче, че освен председател на комитета, той е и представител на още няколко други международни правозащитни организации, които тенденциозно не се споменават.

"В становището се засяга изключително и само дейността на Българското затворническо сдружение за рехабилитация и на Джок Полфрийман като негов председател. То не коментира поправянето на лишения от свобода — въпрос, по който г-н Кънев не е компетентен да изкаже становище", подчертават от БХК.

От комитета обръщат внимание и на нападки, които са били отправени от бащата на убития Андрей Монов – Христо Монов в телевизионния ефир и посочват, че Българското затворнически сдружение за рехабилитация са се обърнали към комитета с молба за помощ през 2012 г. Тъй като организацията работи със защитата на правата на затворниците, комитетът е съдействал за като е платил таксата за регистрацията.

От БХК подчертават, че не отговарят на истината твърденията за злоупотреба с обезщетенията на техни клиенти и плащане на квартира на Джок Полфрийман.

Във връзка с номинирането на Джок Полфрийман за наградата на БХК "Човек на годината" през 2015 г. в публичното съзнание е вменено невярното твърдение, че БХК е номинирал Джок Полфрийман за годишните си награди за правозащитна дейност, посочват от комитета.

Те припомнят, че номинацията е направена от австралийска гражданка и е засягала предимно дейността на Полфрийман в Българското затворническо сдружение за рехабилитация.

В отвореното писмо от комитета изразяват и безпокойство, че решението на съда се използва с неприкрита политическа цел — фронтална атака срещу Съюза на съдиите в България, на който председателят на съдебния състав е ръководител. За тази атака, според БХК, тон е дал главният прокурор Сотир Цацаров с коментар по темата още преди да е прочел решението на съдиите.

"Изцяло недопустими са и хулите, обидите и заплахите срещу членовете на съдебния състав, които отиват до там, да засегнат техните семейства. Подобни атаки отиват отвъд допустимото рационално обсъждане и критика на едно съдебно решение и подронват интегритета на съдебната власт в България, налагайки императивите на уличното правосъдие. Озадачени сме от бездействието — в тази тревожна ситуация, на Висшия съдебен съвет, чиято основна роля е именно защитата на независимостта и интегритета на съдебната власт в нашата страна", се казва в позицията на БХК.

Малко по-късно съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обясни в писмена декларация, че няма правомощия да се произнася по съдебни решения, а сигналът по казуса с Полфрийман до ВСС от младежката организация на ВМРО ще бъде препратен на Инспектората към съдебния съвет.

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Върховния касационен съд да спре изпълнението на съдебното решение, с което австралиецът е освободен предсрочно от затвора.

Дневник