Общинската избирателна комисия в София отказа да регистрира за участие в местните избори през октомври бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева, показва решение на комисията от вчера. Тя беше предложена за кмет от ПП "Християндемократическа партия на България" за участие в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27.10.2019 г.

Повод за отказа е постъпване на документите в 17:07 часа на 24 септември, при положение че срокът за това е изтекъл в 17 часа. В съобщението се посочва, че след този час няма постъпили други предложения за регистрация на кандидатски листи. "Поради което комисията счита, не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво", е официалната позиция на комисията.

Като друг проблем се посочва, че част от документите не са били структурирани в EXCEL, каквото е изискването.

Десислава Иванчева и нейната заместничка в община "Младост" Биляна Петрова са под домашен арест, след като на първа инстанция бяха осъдени за поискан подкуп от състав на Специализирания наказателен съд.

В края на май Иванчева участва като независим кандидат в изборите за Европейски парламент и спечели 1.55% от гласовете, изпреварвайки парламентарно представени и участващи в управляващата коалиция партии като "Атака" и НФСБ.

Дневник