Веднага щом получи документите си за самоличност, Джок Полфрийман ще може да напусне пределите на България без никакъв проблем, каза днес пред "Нова телевизия" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вчера Сотир Цацаров вече поиска Върховния касационен съд да спре условното освобождаване на австралиеца. В закона обаче нямало определен срок за произнасянето на съда.

Джок Полфрийман беше освободен от Централния софийски затвор през уикенда, но тъй като няма валидни документи за самоличност, беше транспортиран до центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Той очаква посолството на Австралия в гръцката столица Атина да му издаде временен паспорт, за да бъде освободен.
Австралиецът Джок Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа почти 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Развитието по този казус доведе до критики към съдебния състав, отекна и в парламента.


Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

"Напълно възможна е хипотезата лицето да получи документи за самоличност и да напусне пределите на България", обясни Арнаудова. Тя обясни, че ако се възобнови съдебното производство и се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще е налице основание Полфрийман да бъде задържан отново.

"Ако е в чужбина, ще се използват институтите за международна правна помощ, за да бъде върнато лицето в България за доизтърпяване на наказанието", заяви Арнаудова.

Дневник