Оперният певец Пласидо Доминго се оттегли от състава на спектакъл в операта "Метрополитън" в Ню Йорк, докато в същото време оспорва обвиненията в сексуално посегателство, повдигнати срещу него от няколко жени от света на класическата музика, съобщава "Ройтерс".

Доминго, който е един от водещите световни тенори, трябваше да пее в "Макбет" в сряда, 25 септември, но както той, така и от операта обявиха, че певецът няма да се изявява там повече.

"Операта "Метрополитън" потвърждава, че Пласидо Доминго се съгласи да се оттегли от всички бъдещи изпълнения в "Мет", което влиза в сила незабавно", се казва в изявлението, което допълва, че операта и изпълнителят са постигнали взаимно съгласие по въпроса.

Над 30 певци, танцоьри, музиканти, вокални педагози и сценични служители обявиха през последните седмици, че през последните три десетилетия са били свидетели или са били обект на неподходящо поведение от страна на Доминго спрямо жени в различни оперни институции по света.

78-годишният Доминго обяви в свое изявление, че докато усилено оспорва обвиненията срещу него, смята, че неговата поява в тази продукция на "Макбет" ще разсейва вниманието от усиления труд на колегите му както на сцената, така и зад нея. "В резултат на това помолих да се оттегля и благодаря на ръководството на "Мет" за това, че любезно удовлетвориха молбата ми", казва той.

Испанският певец допълни, че е решил генералната репетиция във водещата роля в "Макбет" да бъде неговото последно изпълнение на сцената на "Метрополитън".

Операта в Лос Анджелис, където Доминго е генерален директор, заяви миналия месец, че ще свика външен съвет, който да разследва обвиненията, съдържащи се в два репортажа на "Асошиейтед прес".

Няколко регионални опери и оркестри в САЩ също отложиха няколко планирани участия на Доминго, но оттеглянето от "Метрополитън" засега бележи най-сериозното последствие за кариерата на певеца след обвиненията.

Доминго бе един от "Тримата тенори" заедно с Хосе Карерас и покойния Лучано Павароти, с които популяризираха оперното пеене пред по-широка публика с редица концерти през 90-те.

Стотици жени обвиниха публично мъже с власт и високи позиции в бизнеса, политиката, медиите, спорта и развлекателния бизнес заради сексуален тормоз и злоупотреба след октомври 2017 г., когато се появи социалното движение #MeToo.

Дневник