Една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, като тази инвестиция е над 1.5 млрд. евро евро. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от агенция "Фокус". Той е в делегацията на премиера Бойко Борисов, която от днес е в Южна Корея.

Министърът отказа да посочи имената на компаниите потенциални инвеститори, тъй като не сметна за коректно да коментира такъв тип информация. "Говорим за батерии за електрически автомобили. Те могат да бъдат за редица компании. Компанията, която проверява България, работи с всички големи компании", обяви той.

"Асфалтът наистина не се яде, но която и да е компания, дори и тези, които ни проучват в момента, те искат инфраструктура. Затова България отделя такъв голям бюджет. Без инфраструктура няма да дойдат компании, а без тях няма да можем да задържим работната сила и децата си в родната им страна", обяви още Караниколов.

Водената от премиера делегация посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията Hyundai Motor Group. След това премиерът коментира пред журналисти, че очакванията му са отношенията с Южна Корея да се развиват на по-високо ниво, като заяви, че интересът от корейска страна към инвестиции в България е голям.

Той посочи преговорите за реализиране на завод на "Фолксваген" (повече по темата тук) на българска територия като добра реклама за страната в световен мащаб. Борисов посочи, че към България интерес имат и други южнокорейски компании, като също отказа да цитира точни имена, за да не навреди това на процеса на инвестициите.

Премиерът отбеляза, че решенията на компанията "Хюндай" се взимат от членовете на бордовете, и изрази надежда, че "ще продължим да имаме успех в разговорите".

Той посочи, че при посещението в иновационния завод "страната ни е представила офертите си". "Те бяха в България, ние – тук", заяви премиерът Борисов и уточни, че ако накрая "се харесаме и е взаимно изгодно", ще бъде положено началото на партньорство. "Но и сега правим доста неща за "Хюндай" в България", допълни министър-председателят.

"България е известна със заводите си в автомобилостроенето. Страната ни е прекрасна дестинация, с много добро качество, с много добри възможности", заяви Борисов пред медиите, вероятно имайки предвид множеството заводи за автомобилни компоненти.

Според Борисов са възможни инвестиции от Корея в производството на батерии, акумулатори, в иновации и "по отношение на суперкомпютъра, който от догодина ще е в България" (повече по темата четете тук).

"Много добре познават България, останах приятно впечатлен", изтъкна Бойко Борисов. Той припомни, че след като през 2017 г. премиерът на Република Корея е бил в България, доста се е увеличил стокооборотът между двете държави.

"Страната ни е привлекателна за инвестиции не само в машиностроенето, но и в сферата на туризма", добави българският министър-председател. По разказа му целият Център за научноизследователска и развойна дейност на Hyundai Motor Group е бил с български знамена, надписи, дори на полицейските коли и мотори, което е ярък знак за отношението към страната. "Стабилността в България се отчита, така че да бъдем търпеливи, нещата с инвестициите ще станат", посочи премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата си.

Дневник