Американският президент наистина е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски да разследва дали водещият кандидат на демократите за изборите през 2020 г. Джо Байдън е използвал властта си на вицепрезидент, за да принуди прокуратурата в Киев да прекрати проверките срещу компания, в борда на която ряботеше синът му Хънтър.

Това показват разпространените днес подробности от телефонния разговор на Доналд Тръмп със Зеленски на 25 юли. Президентът нареди вчера да бъде огласена "разсекретена и нередактирана" стенограма. Малко след това Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, инструктира да започне проверка за импийчмънт на Тръмп по подозрения, включително злоупотреба с конституционни правомощия и призив чужда държава да му предостави очерняща политически противник информация. По закон това е забранено, защото е сговор за намеса на чуждестранни институции в американските избори.

"Доста се говори за сина на Байдън и че Байдън е спрял прокурорската проверка и много хора искат да научат повече за това, така че би било страхотно да сторите, каквото е възможно с Главния прокурор", заявил Тръмп според обобщение на разговора, разпространено в сряда от министерството на правосъдието във Вашингтон.

"Байдън обикаляше да се хвали, че спрял разследването, така ме ако може да видите това нещо... на мен ми звучи ужасно", се казва в друг от цитатите на Тръмп.

Броени дни преди разговора президентът нареди без ясни мотиви да се замрази превеждането на около 391 млн. долара американска помощ за Украйна. Сумата бе одобрена преди година от Конгреса, но 250 млн. бяха замразени от президента за почти 3 месеца, докато министерствата на отбраната и на външните работи казаха, че нямат нищо против парите да бъдат преведени на Киев.

След избухването на скандала, започнало с разкрития за доклад за телефонния разговор на информатор от спецслужбите до Главния инспекторат на разузнавателната общност, Тръмп все пак размрази последните средства на 12 септември.

Не помагат на Украйна да се бори с бунта на подкрепяни от Москва сепаратисти в източната част на страната.

В действителност "запис" би трябвало да не съществува, тъй като в Белия дом няма практика и техника за записване на разговорите. Това се компенсира с протокола, според който при подобни разговори присъстват двама, трима или повече хора от екипа на президента и те си водят записки. Сглобяването на тези записки оформя и "стенограмата" на разговора.

Но според източници на "Ройтерс" по принцип записващите се въздържат да включват конфликтни моменти и факти, които биха злепоставили държавния глава. А това означава, че е много вероятно Тръмп да оспорва докрай какво точно са си казали със Зеленски. Освен това близки на стопаните на Белия дом неведнъж са казвали, че той не дава преки инструкции, а говори в своебразен общ код и всеки разбира и изпълнява според вложения смисъл, а не конкретните думи.

Върховният съд на САЩ постановява преди години, че президентът има привилегия на изпълнителната власт, според която е в правото си да пази поверителни разговорите с близките си съветници и чуждестранни лидери, особено когато става дума за национална сигурност и външна политика.

Тръмп отговори на искането на конгресмени и сенатори за подробностите от разговора Тръмп-Зеленски, макар че настояването им може да се изтълкува като нарушаване разделението на властите и създаване на пречки от законодателната власт за президента да си върши ефективно работата. Но през 1974 г. Върховният съд постановява също, че с тази привилегия на държавния глава не може да се прикриват негови незаконни действия.

Дневник