Кристалина Георгиева е официално одобрена като управляващ директор на Международния валутен фонд. Това съобщиха международните агенции, а и написа самата тя в профила си в "Туитър".

Георгиева става първият ръководител на МВФ от държава с развиваща се икономика, но и първият, идващ от спасена от фонда държава.

В "Туитър" Георгиева написа, че очаква с нетърпение да се присъедини към екипа на МВФ, за да работи за всички 189 държави, които са част от фонда и да работи за подобряване на икономиката и живота на хората.

Решението бе очаквано - вчера тя бе изслушана от Управителния съвет на МВФ. Агенция "Ройтерс" се позова на свой източник в съвета, според който тя се е представила убедително.

Втората жена начело на фонда след Кристин Лагард (която ще оглави Европейската централна банка) досега бе вторият човек в йерархията на Световната банка, след като се оттегли от поста си на зам.-председател на Европейската комисия през 2016 г. Тя ще ръководи в труден момент кредитна институция с близо 1 трлн. долара.

Петгодишният ѝ мандат започва на 1 октомври. Като управляващ директор тя ще оглави 24-членния съвет на МВФ и операциите на фонда, за който работят 2700 души.

Дневник