Британският премиер Борис Джонсън предизвика опозицията с думите, че парламентът, събрал се отново на заседание днес, или трябва да го свали, или да го остави да изпълни обещанията си.

"Парламентът или трябва да се отдръпне и да остави това правителство да довърши Брекзит, или да внесе вот на недоверие и най-накрая да се изправи пред избирателите," каза Джонсън малко повече от месец преди насроченото напускане на Европейския съюз.

След връщането си от Общото събрание на ООН в Ню Йорк - часове след като Върховният съд обяви за незаконно решението за спиране на работата на парламента - Джонсън увери, че преговорите с ЕС за промяна на вече договореното споразумение са трудни, но продължават и има напредък.

"Готови ще сме, независимо има ли сделка или не," каза Джонсън в обръщението си към парламента, излъчвано по iTV. Той заяви, че не е трябвало съдът да се произнася за решението му за парламента, което върна депутатите на работа още днес.

Речта на Джонсън, който разменяше и реплики с лидера на опозицията Джеръми Корбин, бе трудна за слушане, тъй като депутатите отправяха постоянни възгласи в реакция на двамата въпреки призивите на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу за мълчание.

Думите на премиера са провокация към Джеръми Корбин - опозицията иска първо да бъде договорено удължаване на срока за Брекзит, за да бъдат насрочени избори. Част от торите обвиняват лейбъристите, че се крият за тези думи като оправдание, за да не се изправят пред волята на народа.

Великобритания би трябвало да излезе от ЕС на 31 октомври и Джонсън уверява, че това ще се случи. Решението на съда за парламента обаче отваря няколко сценария. Повече за тях четете тук.

Дневник