Народното събрание ще е във ваканция за две седмици в средата на октомври - от 16 до 25 октомври включително. Почивката е във връзка с предстоящите местни избори, които ще бъдат на 27 октомври.

В този период обаче ще има заседания на парламентарни комисии. А на депутатите няма да се признават други транспортни разходи, освен тези, които са направени за участие в комисиите.

Проекта за решение за ваканция беше подписан от представители на всички парламентарни групи без БСП. В негова подкрепа гласуваха 99 депутати, 22 бяха против, а четирима се въздържаха. Решението мина без дебати.

Излизането в предизборни ваканции е практика в Народното събрание, а мотивът е, че голяма част от депутатите са ангажирани с организацията на изборите в избирателните си райони. Някои от народните представители пък са и кандидати за кметове по места. Неформални други причини са да не се позволява парламентарната трибуна да се ползва за предизборна агитация, както и да не се позволява народните представители да правят предизборни визити и пътувания за сметка на бюджета на парламента.

Дневник