Около 7% от зрелостниците тази година са останали с двойки на матурата по български език и литература и след поправителната сесия, съобщава в. "Сега". На втория зрелостен изпит, който е по предмет по избор, скъсаните на септемврийската сесия са около 5%.

Данни на Министерството на образованието и науката (МОН), предоставени на вестника, показват, че на първата задължителна матура по български език и литература през май са се явили 49 336 зрелостници. Получилите слаба оценка са 4307, като от тях на септемврийската сесия са се явили близо половината – 2111 дванадесетокласници. Скъсаните отново са 1171 ученици, или около 7% от випуска.

От явилите се на втория зрелостен изпит 39 337 ученици скъсаните са 2590. От тях на поправка през септември са се явили 1400, като 614 отново са скъсани, т.е. 1804 ученици, или 4.5%, остават със "слаб" 2. За учениците със слаби оценки МОН разреши да се проведе извънредна, трета поправителна сесия. Тя е по изключение и се отнася за всички ученици от 5 до 12 клас, които не са се явили на редовните поправителни сесии. Поправителните изпити ще се организират от училището, в което учат децата. До момента молби за участие в третата сесия са подали само 20 ученици.

Учениците, които не са издържали държавни зрелостни изпити, остават без дипломи и могат да се явят догодина. Те имат право да започнат работа, както и да се запишат в професионално обучение за придобиване на втора степен на професионална квалификация.

Дневник