Депутатите изключиха Българската банка за развитие (ББР) от обхвата на публичните предприятия с приетия на второ четене нов Закон за публичните предприятия, съобщи БТА.

Това е лобистки текст, възрази Христо Проданов от БСП. ББР е създадена да подпомага малкия и средния бизнес, а тя не изпълнява функциите, за които е създадена, заяви той. По думите му, банката е източник на "свежи" средства за четири-пет човека.

Законът е част от ангажиментите, които България пое в хода на присъединяването към еврозоната, а обявената от вносителя - Министерския съвет, цел е управлението на държавните компании да се модернизира съобразно най-добрите международни практики. С одобрените днес текстове изискванията на новия нормативен акт обаче няма да се прилагат за дружествата, които осъществяват дейност като кредитни институции, и за техните дъщерни дружества, каквато е банката за развитие.

Текстът за изключването на ББР от обхвата на новия закон е внесен от депутата от "Атака" Десислав Чуколов. Той обосновава предложението си с това, че банката е обект на регулации от страна на БНБ и Комисията за финансов надзор и попадането й в обхвата и на Закона за публичните предприятия би могло да доведе до дисбаланси и наличието на двойна и тройна отчетност. Предвидените общи правила могат да доведат до дисбаланс с някои специфични правила за дружествата във финансовия сектор, е записал депутатът в мотивите. Според него, правилата, прилагани при отчетността на кредитните институции, са синхронизирани с добрите практики в ЕС като основен надзорен орган в момента е БНБ, а в бъдеще - и Европейската централна банка.

Самото Министерство на финансите се е изказало отрицателно срещу това изключение с аргумента, че това би довело до селективен подход, което е в разрез с целите на законопроекта и е предпоставка за изключването и на други предприятия. В същия дух били и препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, чиито експерти са подпомагали подготовката на законопроекта.

С приетите днес окончателно текстове Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преименува на Агенция за публичните предприятия и контрол, а в нея се влива Българската агенция за инвестиции.

Дневник