Американският актьор Том Ханкс ще бъде почетен със "Златен глобус" за цялостно творчество в началото на 2020 г., обяви Холивудската международна пресасоциация. Наградата на името на Сесил Демил ще му бъде връчена на 5 януари.

63-годишният Ханкс е печелил награди "Оскар" и "Златен глобус" за ролите си във "Филаделфия" и "Форест Гъмп", съответно през 1994 и 1995 г.

"Повече от три десетилетия той приковава публиката с богати и увлекателни герои", коментира президентът на организацията Лоренцо Сория и допълва, че колкото той е обаятелен на екрана, толкова е и през камерата като сценарист, продуцент и режисьор.

Ханкс прави пробива си в киното в ролята на тийнейджър, заключен в тялото на възрастен човек, във филма от 1988 "Голям" (Big).

Сред другите му големи заглавия са "Безсъници в Сиатъл", "Спасяването на редник Райън" и участието му като дубльор на куклата Уди в анимационната поредица "Играта на играчките".

Следващата му поява на големия екран ще е в "Красив ден в квартала" в образа на детския телевизионен водещ от САЩ Фред Роджърс.

Наградата "Сесил Демил" се дава всяка година на актьор, режисьор или продуцент, оставил трайна следа във филмовата индустрия. Сред последните отличени с нея са Джеф Бриджис, Дензъл Уошингтън, Мерил Стрийп и Опра Уинфри.

През 2017 г. Стрийп използва трибуната на наградите, за критикува политиката на президента Тръмп спрямо имигрантите, и заяви, че Холивуд винаги е бил пълен с аутсайдери и чужденци и че ако те бъдат изгонени, няма да остане за гледане нищо друго освен футбол и смесени бойни изкуства.

Миналата година Уинфри говори за междурасовите отношения и даването на повече сила на жените, след като тя се превърна в първата чернокожа жена - носителка на наградата.

В последната седмица в "Туитър" профила си Ханкс призовава последователите си да осъзнаят значението на това да се регистрират да гласуват. Има вероятност той да използва възможността и да засегне политически проблеми по време на речта си в Бевърли хилс на 5 януари.

Дневник