Велики Преслав, Мадара и Нови пазар ще станат част от Пробега на мира, трасето на който тази година минава и през България. Участниците в Пробега носят горящ факел, символ на обединението и укрепването на идеалите за мир по света.

Пробегът на мира в България тръгна от Свищов, а утре, 27 септември, по обед участниците в него ще са в Търговище. След това те продължават към Велики Преслав и Мадара, където ще бъдат посрещнати в 17,40 от жителите на селото.

На 28 септември бегачите ще тръгнат към Каспичан и Нови пазар. Церемонията по приемане на факела на мира в Нови пазар ще се състои пред сградата на общината от 12:00 часа. Маршрутът за преминаване на факлоносците е по ул. „Цар Освободител”,  пл. „Раковски”,  ул. „Цар  Петър”,ул. „Плиска”, централна пешеходна алея, пред сградата на Община Нови пазар.

На 29 и 30 септември Пробегът на мира ще бъде посрещнат в градовете Добрич, Каварна, Балчик и Варна.

Пробегът на мира се провежда трето десетилетие, като преминава през териториите на стотици страни по света. Към участниците в щафетата може да се присъедини всеки, който желае, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра.

ШУМ.БГ