Програмите за деликатно пране пращат стотици хиляди микрофибърни влакна в природата повече, отколкото обикновеното пране. Това показва експеримент на учени от Нюкасълския университет, цитиран от в. "Гардиън".

"Откритието беше изненада", коментира професор Грант Бурж, морски микробиолог, който е бил начело на изследването. "Човек би очаквал деликатният цикъл да защитава дрехите и да води до по-малко отделяне на влакна. Но внимателното ни проучване показа, че е точно обратното."

Този тип програми, които ползват двойно повече вода от обикновеното, не са толкова агресивни, колкото други, които сменят посоката на въртене по-често и въртят барабана с по-висока скорост. Оказва се, че именно използваният обем вода е най-важният фактор, водещ до отделянето на микрочастиците от полиестера.

Модната индустрия произвежда над 42 млн. тона синтетични влакна всяка година. 80% от тях се ползват за създаването на полиестерни дрехи; други тестове показват, че единичното изпиране на синтетични тъкани може да освободи между половин милион и 6 млн. микрофибърни влакна. Повечето перални машини нямат филтри за тях и така те завършват пътя си в световния океан. Тези частици сега биват откривани от най-дълбоките падини на Тихия океан до Антарктика, както и във всяко едно звено на хранителната верига.

Дневник