Казусът с освободения от затвора Джок Полфрийман ще бъде обсъждат между външните министри на България и Австралия по искане на правителството в Канбера. Това ще стане в кулоарите на заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи австралийската информационна мрежа Ей Би Си.

Говорителка на министър Марис Пейн е потвърдила, че е планирана такава среща с Екатерина Захариева и това би трябвало да стане през тази седмица.

Кореспондентът Линтън Бесър е успял да получи и ексклузивни коментари от австралиеца Полфрийман, който излежа повече от 11 години в затвора за убийство.

Родителите му призоваха пред Ей Би Си премиерът Скот Морисън да се намеси и да осигури освобождаването му от център за настаняване на имигранти в Бусманци.

Полфрийман обвинява българските власти, че продължават да го лишават от свобода и че високопоставени политици в страната употребяват случая му за собствените си политически интереси. В репортажа не става дума мотивите той да не бъде пускан на свобода заради собствената му безопасност.

Той разкрива още, че след 4 дни чакане най-после контактува с представители на консулската служба на Австралия и че според тях в сряда директорът на дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов им е отказал среща, на която да обсъдят случая.

"Директорът, началникът на отдела за имиграцията, който ме задържа, е отказал да разговаря с персонала на австралийското посолство. Българските власти, отговорни за това да продължават да ме държат в затвора... държат в неведение посолството на Австралия. Това е станало вчера. Не знам каква е ситуацията днес", казва 32-годишният Полфрийман.

Ей Би Си обяснява, че казусът е предизвикал "политическа буря в София, където политиците вече са в кампания за общинските избори през октомври" и дава пример с Волен Сидеров, кандидат за кмет на София, който призовавал Полфрийман да бъде върнат в затвора.

Австралиецът казва още, че от няколко дни са изготвени документи за неговото отпътуване от страната. "В посолството са ми направили нов паспорт в петък и го донесоха в понеделник, когато на миграционната служба е предоставено и копие от него. [Политици] казват лъжи на медиите [в България], че щом получа паспорт, ще ми бъде позволено да напусна страната. Това не е вярно", допълва Полфрийман.

Адвокати твърдят пред Ей Би Си, че няма правни основания той да бъде държан в затвор.

По-рано днес баща му Саймън Полфрийман заяви пред телевизионния канал: "Мисля, че много политика се намеси в случващото се в България. Наистина нужно е от името на Джок да започне да говори премиерът ни Скот Морисън, ако трябва - и да позвъни на българския премиер Бойко Борисов."

Той допълва, че през последните 4-5 нощи почти не е спал. "Много стресиращо е животът на Джок да е в толкова много ръце", казва още бащата. Той смята, че е работата на консулската служба е "чудесна", но и че синът му не получава достатъчно политическа и дипломатическа подкрепа от Австралия.

Външното министерство заяви, че "Австралия е предоставила до днес всичко необходимо, за да помогне за бързото отпътуване на господин Полфрийман от България, когато властите го позволят. Австралийски официални лица непрекъснато са в контакт с българското правителство".

Европейският кореспондент Бесър обяснява за зрителите в Австралия, че българският главен прокурор разполага с голяма власт и че Христо Монов - баща на убития през 2007 г. Андрей, е бивш политик и иска семейството да получи от Полфрийман присъденото обезщетение от 300 000 евро.

Малко преди Сотир Цацаров да поиска от Върховния касационен съд да върне австралиеца в затвора, адвокатът му Калин Ангелов призова във вторник правителството в Канбера "бързо да го качи на самолет" и да го изведе от страната, защото той е застрашен от държавни институции. "Вашите власти трябва да дойдат тук, да го вкарат в колата и да го качат на самолета." Според Ангелов клиентът му е подписал молба за доброволно напускане на България, докато е в центъра в Бусманци.

"Вчера (неделя, 23 септември - бел. ред.) от консулството ме помолиха да им дам копие от решението на Апелативния съд, а е то е онлайн - посочих им го", казва още Ангелов. Запитан дали мисли, че австралийското правителство би трябвало да действа по-активно, адвокатът отвръща, че времето е много ценно. "Някой трябва да засили натиска, иначе се опасявам че ще унижават един от собствените ми граждани."

Дневник