Австралийският тенисист Ник Кириос е заплашен от спиране на състезателните права за 16 седмици. Наказанието ще влезе в сила, ако 24-годишният състезател наруши етичните правила в следващите шест месеца.

При ново провинение в периода на пробация Кириос ще трябва да плати и 25 хиляди долара глоба за "влошено поведение", съобщиха от Асоциацията на професионалните тенисисти. Мотивът на организацията за санкцията е, че той многократно е нарушавал етичните норми за последните 12 месеца.

"До всички, мога да се състезавам. Просто съм в пробация и трябва да контролирам поведението си. Това е всичко", написа тенисистът, който има пет дни да приеме или обжалва решението на АТП.

Австралиецът вече отнесе рекордна глоба на стойност 113 хиляди долара заради поведението си в мача от втория кръг на "Мастърс" турнира в Синсинати. Санкцията му беше наложена заради девет отделни инцидента на неспортсменско поведение, обиди и неуважение към рефера по време на мача с Карен Хачанов.

Кириос си позволи да обижда ирландския рефер Фъргъс Мърфи, наричайки го "най-лошият съдия в тениса". Между сетовете Кириос се прибра в съблекалнята без разрешението на Мърфи, а в коридора от яд счупи две от ракетите си.

Споровете между двамата продължиха в началото на решителния сет, когато Кириос реши да оправя ръкохватката на своята ракета. Той получи и наказателна точка заради прекалено забавяне, което отново отприщи гнева му. След края на срещата австралиецът реши да не се ръкува с Мърфи и напусна корта.

Дневник