Бившият зам.-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната й група Цветан Цветанов е отстранен не заради скандала с купения от него луксозен имот, а в угода на ДПС. Това е предположението на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Партията му е част от управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти.

"Цветанов беше освободен, защото направи пробив в смесените общини и постигна растящи успехи в тях", коментира пред Нова телевизия Симеонов. По думите му ДПС се е настанило трайно в смесените райони и поддържа феодални общини, а Цветанов като дългогодишен шеф на предизборния щаб на ГЕРБ е успял да разбие този монопол и да доведе до избора на повече общински съветници и дори кметове от ГЕРБ.

По върховете има прекалено топли връзки между ГЕРБ и ДПС, каза Симеонов и даде пример с това, че държавната ТЕЦ "Марица изток 2" се отказа да поддържа т. нар. студен резерв в полза на притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", която, на свой ред, не е в състояние да го поддържа. Симеонов определи този случай като "изнасилване" и "изнудване" на държавата.

Според самия Цветанов на предстоящите идния месец местни избори ДПС ще е най-печелившата партия.

Според Симеонов в голямата си част прокуратурата обслужва властта. Като пример той посочи отговор на държавното обвинение на свой сигнал за строителство на плажа в Слънчев бряг с мащабите на мол, за който заключението било, че е преместваем обект. Едновременно с това той е на мнение, че протестите срещу избора на Иван Гешев за следващ главен прокурор нямат основание, защото протестиращите е трябвало да излъчат свой кандидат.

Лидерът на НФСБ каза, че София има нужда от по-добър кмет от сегашния представител на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Той я разкритикува за това, че е запушила централни улици с велоалеи, неглижирала е крайните квартали, а Витоша е превърната в заден двор на града.

Дневник