Веригата киносалони Landmark ще забрани носенето на костюми и маски на посетителите на прожекциите на филма "Жокер" на Тод Филипс с Хоакин Финикс в главната роля, след като семейства на жертвите от масовата стрелба на прожекцията на поредицата Батман в Колорадо изразиха притесненията си от повторна проява на насилие, разказва "Ройтерс".

Базираната в Лос Анджелис верига, която управлява 52 киносалона на 27 пазара, обяви, че иска клиентите й да се насладят на филма като на "кинематографично постижение".

В изявлението си пред "Ройтерс" от там допълват, че в салоните, където се прожектира новият филм, няма да бъдат допускани хора с маски, изрисувани лица или костюми.

Landmark се присъединява към най-голямата в страната верига киносалони, базираната в Канзас AMC, която има забрана за носене на маски в киното още от престрелката в Аурора, щата Колорадо, при която имаше имаше 12 жертви, а 70 бяха ранени. От AMC, която управлява 650 кина, напомниха на клиентите си, че докато костюмите са допустими, маските и каквито и да било други начини за покриване на лицето продължават да не са.
Преди дни част от семействата на жертвите от престрелката през 2012 г., която се случи по време на прожекцията на "Черният рицар: Възраждане" в Колорадо, изпратиха писмо до "Уорнър Брос", в което изразиха притесненията си, тъй като при престрелката имаше множество маскирани. Извършителят Джеймс Холмс в момента излежава множество доживотни присъди, след като бе осъден за масово убийство, макар да пледираше невинен заради невменяемост.

Новият филм се фокусира върху психичния срив на героя на Жокера - един от основните врагове на Батман в много от филмите, телевизионните и комикс адаптации на поредицата. Действието се развива някъде през 80-те години в тежко корумпирания град Готъм, където бедстващият комик Флек (Хоакин Финикс) се грижи за болната си майка, някогашна прислуга в дома на богаташа Томас Уейн. В началото той разхожда из улиците лице и облекло на клоун, призван да носи радост на децата, докато накрая същото това лице и в буквалния, и в преносния смисъл е покрито с кръв. 

В писмото си семействата призовават още "Уорнър Брос" да прекрати политическата подкрепа на кандидати, които взимат пари от Националната оръжейна асоциация и да финансират програми за интервенция на насилието с оръжия.

В отговор от компанията обявиха, че са съпричастни на жертвите и техните семейства, писа "Ентъртеймънт уикли".

"Компанията ни има дълга история на дарения на жертви на насилие, включително случая в Аурора и през последните седмици нашата компания собственик се присъедини към други бизнес лидери в призива им законодателите да предприемат двустранно законодателство, което да се справи с тази епидемия", се казва в изявлението на "Уорнър".

Филмът обаче не подкрепя насилието в реалния свят и не представя злодея от Батман като герой, допълват от компанията.

Полицията в Лос Анджелис има задачата да повиши сигурността през откриващия уикенд на "Жокер". От там обявиха също, че са наясно с обществените притеснения и историческото значение, асоциирано с премиерата на филма. Макар да няма реална заплаха в района на Лос Анджелис от полицията смятат да имат засилена видимост около киносалоните по време на неговата премиера.

Полицията в Аурора обяви, че киното Cinemark, където се състоя престрелката, няма да прожектира "Жокер" в мултиплекса на града, където засилените мерки по сигурността не са спирали. От там допълниха, че разбират опасенията на семействата и приятелите на жертвите, както и на всички останали.

Дневник