Първият си роман от 5 години насам ще издаде английският писател Дейвид Мичъл, чийто роман "Облакът атлас" беше екранизиран от Том Тиквер, Лана и Анди Уашовски през 2012 г. Авторът заяви, че това ще бъде история за "най-странната британска банда, която някога сте чували", а заглавието на книгата е "Булевард Утопия" (Utopia Avenue), съобщи "Гардиън".

Романът ще бъде публикуван през следващия юни, а Мичъл напомни за сентенцията, че "да пишеш за музика е като да танцуваш за архитектура" и каза, че вдъхновението му идва именно оттам.

Песните си служат с езика, но музиката се свързва със слушателя на някакво напълно различно ниво, изтъква той. "Може ли един роман, създаден от думи (в който не са вградени слушалки или Bluetooth) да изследва безмълвните мистерии на музиката и нейното влияние върху хората и света? И как?", пита писателят. "И изобщо може ли да се танцува за архитектура? "Булевард Утопия" е моят опит да дам отговор на този въпрос", продължава той.

"Булевард Утопия" ще разкаже "нецензурираната история" на банда със същото име, чиито корени са в психеделичната сцена през 1967 г. и чиито основни членове са "фолк певецът Елф Холоуей, китарният полубог Джаспър де Зоуът и блус басистът Дийн Мос", съобщава издателство Sceptre.

То добавя, че през кратката си и шеметна кариера, която започва от музикалните клубове на Сохо и стига до големите сцени и до първите места в музикалните класации, групата е издала едва два албума. В биографията на музикантите влизат още затвор в Рим и съдбоности преживявания в Америка през есента на 1968 г. Описвайки книгата, издателството говори още за "бунтове по улиците и революция в главите на хората", за наркотици, гангстери, лудост, любов, секс, смърт и изкуство, както и за фаустовска сделка в името на славата.

Предишните два романа на Мичъл бюха "Часовници от кости" (2014 г.) и "Слейд Хаус" (2015 г.), които бяха в дългия списък за наградата "Букър". "Облакът атлас" се нареди на 9-то място в списъка на "Гардиън" за най-добрите книги на XXI век.

Дневник