Нанси Макълдауни, която бе посланик на САЩ в България в края на миналото десетилетие, е сред близо 300 бивши дипломати и служители по въпросите на националната сигурност в САЩ, които с общо писмо подкрепиха разследването от Конгреса на президента Доналд Тръмп като подготовка за отстраняването му от власт.

Групата предупреждава, че действията на Тръмп спрямо Украйна "предизвикват огромна загриженост за националната сигурност" и поради това смятат, че проверката ще определи "какви са фактите".

"Искаме да е ясно - не желаем да предполагаме какви ще са фактите в процедурата в Конгреса. В същото време няма как да се премълчи, че това, което вече е известно, е достатъчно сериозно, за да започне процедура за импийчмънт."

Събирането на подписи под текста бе започнато от "Действие за национална сигурност" (National Security Action) - организация, основана от и включваща предимно служители от администрацията на президента Барак Обама. Но има и такива, които са работили преди това и при Джордж Уокър Буш, който назначи Макълдауни в София.

Подписали са се и бивши служители от разузнавателната общност, Пентагона, Съвета за национална сигурност и министерството на вътрешната сигурност на САЩ. "Ако не говорим и действаме сега, външната политика и националната ни сигурност официално ще бъде предадена в ръцете на онези, които най-ефективно изпълняват личните прерогативи на президента", се казва още в писмото.

Дневник