Парламентът не трябва да действа като пожарна команда при промяната на закони. Той не трябва да се подава на натиск от обществото, каза днес пред Би Ти Ви бившият председател на парламента и служебен премиер професор Огнян Герджиков.

За него ще бъде грешка, ако под публичния натиск се отмени съкратеното съдебно производство. "Това е хлъзгане по общественото мнение", е мнението на юриста.

Дни преди депутатите да излязат в предизборна ваканция управляващите и опозицията отново са в процедурни хватки за прокарване на своите предложения по този наболял проблем.

Преди дни депутатите приеха на първо четене няколко предложения за това дали и как да се допуска намаляване на процедурата, като идеите на БСП и ГЕРБ си противоречат. Левицата иска да няма никаква възможност да се намали присъдата за умишлено убийство или тежка телесна повреда, дори и подсъдимият да признае вината си и да съдейства за бърз съдебен процес.

А управляващите са на мнение, че така ще се стигне до сериозно забавяне на делата, отказ на обвиняемите да съдействат и др. Затова идеята им е присъдата да може да се намалява но не както сега с една трета, а с една пета.

Герджиков подчерта, че промяна на закони не трябва да се прави импулсивно. "Правото не обича импулсите, трябва да има трайност и предвидимост, а не сред всяко събитие да се искат промени", допълни той.

Това е поредна критика на Огнян Герджиков към начина, по който се приемат закони в този парламент. През март в интервю той обяви, че се абсолютно самодейно, прибързано и необмислено се приемат законите, без истински професионализъм.

В началото на мандата на сегашния 44-ти парламент беше възстанови съществуването на Консултативния съвет по законодателство. В него бяха включени около 20 изявени юристи, а Герджиков беше негов председател.

В началото на годината той поиска от шефа на Народното събрание Цвета Караянчева органът да бъде разпуснат. Причината е, че "съществуването му е безсмислено", а членовете му не искат имената им да бъдат свързвани с писаните в момента закони.

Днес проф. Огнян Герджиков се обяви и срещу опитите за натиск върху съдии. Съдията трябва да е спокоен, независим, подчинен само на закона и собствената си съвест", обобщи той.

Герджиков каза, че в съдебната система работят много добри магистрати, на както във всяка професия не всички са перфектни. "Винаги ще има недоволни от правораздаването, защото има губеща страна, поне половината хора са недоволни, но това не означава, че то е лошо", посочи още бившият председател на парламента.

Дневник