Министерството на отбраната на Русия показа видеозапис на съвместен полет на бойния самолет Су-57 и атакуващ безпилотен апарат "Охотник" ("Ловец") месец след съобщенията за първия полет на дрона.

"Охотник" се разработва от 2012 г. в Новосибирския авиационен завод "Чкалов" и според източник на ТАСС от отбранителната промишленост развива до 1000 км/ч и ще стане прототип на "изтребител от шесто поколение".

Използваната форма на "летящо крило" и на специални материали прави безпилотния апарат "практически невидим" за радарите на противника, твърдят от министерството. Дронът прилича на умалена версия на американския стратегически бомбардировач B-2 Spirit, който направи първия си публичен полет през ноември 1989 г.

В информацията към видеозаписа се казва, че в продължилият над 30 минути полет е било тренирано взаимодействие на дрона с "насочващ самолет". Това позволявало разширяване на радиолокационното поле на изтребителя и зареждане в полет на дрона с данните за цел, която да бъде поразена без навлизането на Су-57 в обсега на условна вражеска противовъздушна отбрана.

Дневник