Освободеният предсрочно Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е готов от понеделник, каза днес в интервю за "Нова телевизия" осъденият за убийството на българина Андрей Монов австралиец.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през уикенда след решение на Софийския апелативен съд. Той обаче нямаше валидни документи за самоличност и беше транспортиран до центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Полфрийман очакваше посолството на Австралия в гръцката столица Атина да му издаде временен паспорт, за да бъде освободен. Развитието по казуса доведе до критики към съдебния състав, отекна и в парламента.

Вчера стана ясно, че Полфрийман има забрана да напуска страната, която му е наложена още при задържането му за убийството и тя не е отменена. Върховният касационен съд решава на 23 октомври дали да се преразгледа делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, както настоя главният прокурор Сотир Цацаров.

В интервюто пред "Нова телевизия" чужденецът казва, че не може да си обясни, защо след като беше пуснат предсрочно от затвора, е отведен в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

"Някакви полицаи, не знам откъде, от "Миграция" май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия", казва Полфрийман.

Що се отнася до забраната да напуска страната той казва: "Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация", обяснява австралиецът.

Попитан защо е бил освободен предсрочно, Полфрийман казва, че от 2015 година досега е работил в затвора, като е бил учител по английски и е давал уроци по английски език на българи в затвора в Казичене. "Бил съм в администрацията като секретар. Най-вече съдът споменава, че нямам един лош доклад, всеки годишен доклад е бил положителен за единадесет и половина години", казва австралиецът.

Коментирайки твърденията на заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов от преди няколко дни, че е правил опит за бягство, Полфрийман казва, че това е повод за дело за клевета. "Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?", попита австралиецът.

Джок Полфрийман казва, че е получавал заплахи за живота си, но не се страхува. "Има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които подкрепят моето освобождаване", допълва той. Вчера заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов каза, че една от причините Полфрийман да е в центъра в Бусманци е грижа за неговата персонална сигурност.

Попитан какви са му плановете за бъдещето, австралиецът посочва, че няма как да планира бъдещето си, когато постоянно има "някакви незаконосъобразни изненади".

Джок Полфриман не крие, че е изплатил малка част от кръвнината от 400 хил. лева на семейството на на убития Андрей Монов. "Досега съм дал затворническа заплата за между 4 и 5 години на госпожа Монова. Останала част просто трябва да плащам както мога. Аз нямам пари", казва той.

Дневник