Председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева смята, че е нормално законът да разреши оповестяването на изборните резултати по време на целия изборен ден. В предаването "Седмицата" на Дарик радио тя коментира, че всички виждат какво правят медиите, за да информират читателите си, но да не нарушават закона - изготвят се музикални класации, представят се менюта на ресторанти и други подобни.

По-добре да се оповестяват тези данни след като цялото общество знае данните още до обяд, нека да се даде възможност социологическите агенции да ги обявяват по-рано от края на изборния ден, обяви Стоева. Обясни, че цял ден Централната избирателна комисия се занимава с това да контролира дали не се нарушава законът като той не обхваща платформи като тази на "Фейсбук", където именно обичайно се обявяват тези класации. Коментира, че това е забрана, която вече "не върши много работа", а освен това, според нея, хората биха гласували по-активно, ако разберат по обед, че техният кандидат изостава с подкрепата.

В отговор на въпрос Стоева заяви и че според нея е кратък срок само една седмица между два тура на изборите, защото до сряда се броят бюлетини, до петък трябва да бъдат подготвени тези за балотажа, а кандидатите нямат време за кампания. Тя даде пример с други страни, където балотажът е след поне две седмици или месец.

Трябва да има някаква нормалност и спокойствие, иначе грешките са неизбежни, посочи тя.

По казуса с бившия кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева, на която Общинската избирателна комисия отказа регистрация заради закъснение, а снощи ЦИК върна в изборната надпревара, Стоева обяви, че не е имало закъснение. Посочи, че е доказано по безспорен начин, че хората, отишли да регистрират Иванчева, са влезли в сградата "десетина минути" преди крайния час - 17 ч. и затова е отменено решението на комисията.

Дневник