Българският шампионат е сред водещите в Европа по текучество на футболистите от отделните отбори, това сочат данните от анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). Първа лига (или Ефбет лига) е на пето място в Европа по най-кратък престой на играчите в даден клуб.

Средно един играч в България се задържа в тима си 15 месеца (година и три месеца).

Преди две години при предишното изследване на CIES България отново заема пето място, като тогава престоят е 15.5 месеца, а страната дели позицията си с Турция. В момента турското първенство е увеличило средния престой до 15.8 месеца.

Най-голямо текучество има в Кипър - малко над година. Следват Гърция и Румъния с година и два месеца, и Сърбия със средно 14.7 месеца. Най-стабилните първенства са Англия с над две години и половина, Германия и Австрия.

От клубовете най-голяма стабилност има в "Реал" (Мадрид), където футболистите се задържат средно 5.4 години, следван от украинския "Шахтьор" (Донецк) - 4.8 години.


В България най-голямо е текучеството в "Дунав" (Русе), където футболистите се задържат по-малко от година, а на второ място е новакът "Арда" (Кърджали), който направи мащабна селекция. Лидер е шампионът "Лудогорец" със средно над две години и два месеца. Над две години средно имат и футболистите във "Витоша" (Бистрица).

По отношение използването на свои юноши българският футбол е в дъното на класацията, сред първенствата, които залага на най-малко свои кадри. Процентът на изиграни минути от юноши, които са били в школата на съответния клуб поне три сезона между 15-ата и 21-ата си година, е едва 8.4. Това отрежда на България шесто място отзад напред.

Единствените първенства с по-малък процент са Гърция (7.8%), Португалия (5.8%), Италия (5.6%), Турция (3.9%) и Кипър (3.6%). Начело е Словакия с 24.9%.

В България данните показват, че "Левски" е клубът, използващ най-много свои юноши. За основа е взет процентът изиграни минути от общия брой от футболисти, прекарали поне три сезона между 15-ата и 21-ата си година в школата на клуба. При сините процентът е 30.9, а на второ място се нарежда "Черно море" с 25.9.


Четири отбора от Първа лига нямат свой юноша (спрямо посочения показател), който да е играл този сезон - "Царско село", "Дунав", "Ботев" (Враца) и "Берое".

Дневник