Естонската полиция реши, че обикновените глоби не работят достатъчно добре, за това измисли ново наказание за онези, които са решили да карат по-бързо от позволеното.

Нарушителите, които превишават скоростта са наказвани като малки деца - да стоят мирно до автомобила за определено време. Вместо да съставят протоколи, пътните полицаи просто карат нарушителя да постои известно време встрани от автомобила, за да успокои..

Ако скоростта е превишена с по-малко от 20 км/ч, тогава "спирането за успокояване" на водача продължава 45 минути. При превишаване на скоростта от 20 до 40 км/ч, принудителната почивка е цял час. Ако обаче шофьор е карал с над 40 км/ч повече от допустимото, глобата не му мърда.

Според служителите на реда в Естония този необичаен начин на наказание е по-ефективен, защото, например, за богатите хора загубеното време може да бъде по-скъпо от парите. Освен това много шофьори намират за неудобно да ги види някой познат, когато са изпаднали в такава ситуация.

Времето за принудително спиране е специално избрано, така че на нарушителя да му е трудно да навакса забавянето с ново превишение на скоростта, но в същото време "почивката" не трябва да бъде твърде дълга. Засега новият метод е експериментален, но при успех властите вероятно ще го въведат за постоянно.

Днес.бг